Strona gówna | O firmie | Porady | Produkty | Aktualności | Gatunki | Galeria | Kontakt

BOGATKA (Parus major)



Głowa czarna z żółtymi policzkami, na żółtej piersi czarna podłużna pręga, samce mają szerszy i dłuższy czarny krawat.
Najbardziej powszechna z sikor, występuje w całej Polsce, zasiedla głównie wszystkie typy środowisk leśnych, parki, ogrody, śródmiejskie skwery. Długość ciała 14 cm. Głowa czarna z żółtymi policzkami, na żółtej piersi czarna podłużna pręga. Przebywa najczęściej w ogrodach, parkach i jasnych lasach. Gnieździ się w dziuplach, chętnie zajmuje budki lęgowe, ale również w szczelinach budynków, pod ziemią a czasem nawet w rurce ogrodzeniowej.
Pierwszy lęg odbywa się na przełomie kwietnia i maja, a drugi w czerwcu. W lęgu do 12 jaj, które samica wysiaduje 13-14 dni. Pisklęta w gnieździe przebywają 18-20 dni.
Jej głównym pokarmem są owady i nasiona oleiste, najchętniej zjada ziarna słonecznika, bardzo chętnie też zwisa na pyzach, grzbietem do dołu. Pozostaje na zimę.  Bogatka jest jednam z najpospolitszych gatunków odwiedzających przydomowe karmniki. Już w styczniu można usłyszeć jej godowe śpiewy . Gatunek chroniony

Galeria:

Promowane produkty:

Zapisz się do naszego newslettera:
Akceptuję politykę prywatności
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych przez Kochamptaki, tj. w celu przesyłania mi informacji handlowych Kochamptaki drogą elektroniczną, zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych (Dz.U.2002.101.926 z późn. zm.)