Strona gówna | O firmie | Porady | Produkty | Aktualności | Gatunki | Galeria | Kontakt

Sikora czubatka

Sikora czubatka ( Parus cristatus )

Charakteryzuje się skromnym ubarwieniem i czubkiem na głowie. Te cechy oraz charakterystyczny głos pozwalaja ją łatwo wykryć i rozpoznać.
Zamieszkuje bory sosnowe i świerkowe.
Zasiedla czasem budki lęgowe pod warunkiem, że sa umieszczone nisko nad ziemią, najczęściej jednak samodzielnie wykuwa dziuplę w zmurszałym drewnie niezbyt wysoko nad ziemią. W lęgu zwykle 6-7 jaj samica wysiaduje ok 15 dni. Młode opuszczaja gniazdo po 20 dniach.
Po opuszczeniu gniazda przez młode razem z sammicą koczują do następnej wiosny.
Żywią się głównie owadami i ich larwami oraz innymi bezkręgowcami.
Do naszych karmnków mozną ją przywabić mieszankami pokarmu tłuszczowego nbp w formie pyz zawieszonych na drzewie lub w koszyku.
Podobnie jak sikora uboga ukrywa nasiona w korze drzew.
Wielkość 11-12 cm, waga 11-13 g

Galeria:

Promowane produkty:

Zapisz się do naszego newslettera:
Akceptuję politykę prywatności
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych przez Kochamptaki, tj. w celu przesyłania mi informacji handlowych Kochamptaki drogą elektroniczną, zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych (Dz.U.2002.101.926 z późn. zm.)