Strona gówna | O firmie | Porady | Produkty | Aktualności | Gatunki | Galeria | Kontakt

DZWONIEC (Carduelis chloris)

Ptak rozmiarów wróbla. Jeden z pospolitszych gatunków, zamieszkujący parki i przydomowe ogrody. Chętnie przebywa w pobliżu terenów uprawnych. Samiec oliwkowozielony, na skrzydle żółte lusterko. Samica jest mniej kontrastowo
ubarwiona. Dzwoniec należy do ptaków wędrownych, lecz cześć populacji zimuje.
W ystępije w całej Polsce, od kilkunastu lat obserwuje się wzrost liczebności dzwońców.
Ptaki często odwiedzają karmniki, gdzie chętnie zjadają nasiona słonecznika, lubią przesiadywać w karmniku i zjadać nasionka dopóki ich inny ptak nie przegoni.
Zimujące osobniki już w styczniu zaczynają swoje godowe śpiewy.
Rozmiary: 13-14,5 cm, wqaga ok 30 g.
Gatunek objęty ochroną.

Galeria:

Promowane produkty:

Zapisz się do naszego newslettera:
Akceptuję politykę prywatności
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych przez Kochamptaki, tj. w celu przesyłania mi informacji handlowych Kochamptaki drogą elektroniczną, zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych (Dz.U.2002.101.926 z późn. zm.)