Strona gówna | O firmie | Porady | Produkty | Aktualności | Gatunki | Galeria | Kontakt

KOPCIUSZEK (Phoenicurus ochruros)

Ptak nieco mniejszy od wróbla. Samiec na wiosnę i latem jest łupkowo czarny z jasnym lusterkiem na skrzydle. Środowisko kopciuszka to tereny skaliste i ruiny. Oprócz tego żyje także w obrębie zielonych obrzeży miast, gdzie chętnie osiedla się w pobliżu właśnie budujących się domów. Zdarza się że zakłada gniazda wewnątrz budynku. Kopciuszek charakterystycznie porusza ogonkiem, chętnie śpiewa na dachach budynków.
Chętnie poluje na drobne owady, siedząc na płotach, ogrodzeniach itp, żywi się też innymi bezkręgowcami, w tym małymi ślimakami, zjada także drobne nasiona i dzikie owoce. W naszych karmnikach żywi się karmą tłuszczową.
Z zimowisk powraca w marcu, odlatuje w październiku i listopadzie. Notuje się zimujące, pojedyncze osobniki, zwłaszcza w cieplejsze zimy. Gatunek objęty ochroną.

Galeria:

Promowane produkty:

Zapisz się do naszego newslettera:
Akceptuję politykę prywatności
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych przez Kochamptaki, tj. w celu przesyłania mi informacji handlowych Kochamptaki drogą elektroniczną, zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych (Dz.U.2002.101.926 z późn. zm.)