Strona gówna | O firmie | Porady | Produkty | Aktualności | Gatunki | Galeria | Kontakt

KOS (Turdus merula)

Samiec kosa wyróżnia się matowoczanym ubarwieniem i żółtym dziobem. Samica czarniawobrązowa. Wymiary ciała 24 – 28 cm. Żyje w lasach liściastych i iglastych z wilgotnym podłożem, ogrody, parki miejskie skwery. Przez miłośników ptaków uważany za jednego z najpiękniejszych ptasich śpiewaków. Już w styczniu niektóre ptaki zaczynają pierwsze śpiewy. Kosy są specjalistami w polowaniu na dżdżownice, które znajdują w trawie i zręcznie wyciągają w całości z ich norek. Kosy miejskie i parkowe zimują, natomiast populacja żyjąca w lasach - wędruje. Kosy często zaglądają do karmników. Ich przysmakiem są okruchy świeżych bułek. Gatunek chroniony.

Galeria:

Promowane produkty:

Zapisz się do naszego newslettera:
Akceptuję politykę prywatności
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych przez Kochamptaki, tj. w celu przesyłania mi informacji handlowych Kochamptaki drogą elektroniczną, zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych (Dz.U.2002.101.926 z późn. zm.)