Strona gówna | O firmie | Porady | Produkty | Aktualności | Gatunki | Galeria | Kontakt

MODRASZKA

Nieco mniejsza i rzadsza od bogatki. Białe policzki z czarnym paskiem przez oko, pierś i brzuch żółte, na brzuchu czarna plama, niebieska czapeczka na głowie, samce intensywniej błękitne niż samice. Zamieszkuje luźne lasy, przeważnie liściaste oraz ogrody i parki. Przez cały rok można łatwo rozpoznać ją po głosie. Latem żywi się owadami i ich larwami oraz innymi bezkręgowcami. W zimie zagląda do karmników, chętnie zjada orzeszki ziemne i przesiaduje na pyzach. Modraszka gnieździ się w dziuplach i skrzynkach  lęgowych.
Rozmiary : 11-12 cm, 11-14 g. Chroniona.

Galeria:

Promowane produkty:

Zapisz się do naszego newslettera:
Akceptuję politykę prywatności
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych przez Kochamptaki, tj. w celu przesyłania mi informacji handlowych Kochamptaki drogą elektroniczną, zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych (Dz.U.2002.101.926 z późn. zm.)