Strona gówna | O firmie | Porady | Produkty | Aktualności | Gatunki | Galeria | Kontakt

Paszkot (Turdus viscivorus)

Największy wśród naszych drozdów. Wygląda jak olbrzymi śpiewak, ale grzbiet ma bardziej szary, na brzychu ma bardziej okrągłe plamki, Występuje głównie tam gdzie jako ptak wędrowny zimuje w rejonie gniazdowania. Zasiedla starsze klasy drzewostanów blisko polan i dróg.
Dawniej był ptakiem łownym, na którego polowano .
Żywi się owadami ich larwami oraz innymi bezkręgowcami lubi także owoce leśne w tym jemiołę. Zalatuje czasem do naszych karmników, chętnie żywi się karmą miekką.
Rozmiary: długość 27-28 cm, waga 100-160 g

Galeria:

Zapisz się do naszego newslettera:
Akceptuję politykę prywatności
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych przez Kochamptaki, tj. w celu przesyłania mi informacji handlowych Kochamptaki drogą elektroniczną, zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych (Dz.U.2002.101.926 z późn. zm.)