Strona gówna | O firmie | Porady | Produkty | Aktualności | Gatunki | Galeria | Kontakt

Pleszka (Phoenicurus phoenicurus)

Ptak wielkości wróbla, ale smuklejszy. Samiec ma czerwony, stale wibrujący ogonek, ale jasniejszy pomarańczowobrązowy podbrzuszek. Samica bardzo podobna do spokrewnionego kopciuszka, ma barwy łupkowoszare, ogon rdzawoczerwony, który stale wibruje.
Zimuje na północy Afryki, powraca w połowie kwietnia, odlatuje pod koniec września. Występuje na terenie całej Polski. Zasiedla skraje lasów, świetliste starodrzewy, parki i ogrody.
Żywi się owadami i ich larwami oraz innymi bezkręgowcami, w naszych karmnikach pojawia się przede wszystkim w okresie złej pogody i wybiera tam pokarm miękki.
Gniazda buduje w szerokiej dziupli, lub  w budce lęgowej z szerokim otworem rozkutym przez dzięcioły.
Rozmiary: długość około 14 cm, waga 15*20 g



Galeria:

Promowane produkty:

Zapisz się do naszego newslettera:
Akceptuję politykę prywatności
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych przez Kochamptaki, tj. w celu przesyłania mi informacji handlowych Kochamptaki drogą elektroniczną, zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych (Dz.U.2002.101.926 z późn. zm.)