Strona gówna | O firmie | Porady | Produkty | Aktualności | Gatunki | Galeria | Kontakt

Raniuszek

Raniuszek (Aegithalos caudatus ) 

Filigranowy czarno-biały ptak, spokrewniony z sikorami z czerwonawym nalotem po bokach, na brzuchu i na grzbiecie, charakteryzuje się długim ogonkiem.
Występuje w całum kraju we wszelkiego typu siedliskach leśnych, zwłaszcza w borach mieszanych, na skrzjach lasów ale zagląda też do naszych ogrodów.
Żywi sie  owadami i ich larwami oraz innymi bezkręgowcami, w naszych karmnikach uwielbia zawiesić sie na kuli - pyzie, zwykle siadają ww większej liczbie.
Przylot z zimowisk odbywa się zwykle w marcu, a odlot pod koniec września i w pażdzierniku.
Gniazdo buduje w formie misternie zrobionej kuli w rozwidleniu konarów drzew, zwykle wysoko nad ziemią.
Rozmiary 13-15 cm z czego 7-9 cm przypada na ogon, waga 7-10 g.


Galeria:

Promowane produkty:

Zapisz się do naszego newslettera:
Akceptuję politykę prywatności
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych przez Kochamptaki, tj. w celu przesyłania mi informacji handlowych Kochamptaki drogą elektroniczną, zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych (Dz.U.2002.101.926 z późn. zm.)