Strona gówna | O firmie | Porady | Produkty | Aktualności | Gatunki | Galeria | Kontakt

Sosnówka

Sosnówka ( Parus ater )

Najmniejsza z naszych sikor , szarozielona z charakterystyczną, białą plamka na karku i jasnym plamkowaniem na skrzydłach.
Występuje w całym kraju, zamieszkuje głównie wszystkie typy borów , a także monokultury iglaste.
Początek lęgów w drugiej połowie kwietnia, samica składa do 1o jaj w nisko położonej, wąskiej dziupli. Młode wykluwają sie po 14 dniach i przebywaja w gnieździe jeszcze 3 tygodnie. Potem rodzina koczuje po okolicy.

Żywi się głównie owadami i ch larwami oraz innymi bezkręgowcami. Pojawia się również w naszych karmnikach, a których zabiera nasiona i ukrywa je w gęstych gałęziach iglastych.
W karmnikach daje się blisko podchodzić, dzięki małej płochliwości można ja przyzwyczaić do karmienia z ręki.
Rozmiary: 10-11 cm, waga 9-11 g.


Galeria:

Promowane produkty:

Zapisz się do naszego newslettera:
Akceptuję politykę prywatności
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych przez Kochamptaki, tj. w celu przesyłania mi informacji handlowych Kochamptaki drogą elektroniczną, zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych (Dz.U.2002.101.926 z późn. zm.)