Strona gówna | O firmie | Porady | Produkty | Aktualności | Gatunki | Galeria | Kontakt

ŚPIEWAK (Turdus philomelos)

Śpiewak jest nieco mniejszy od powszechnie znanego kosa. Odznacza się białym spodem ciała z czarnymi plamkami. Wierzch ciała brązowy. Do Polski z zimowisk przylatuje początkiem marca. Od pierwszych dni po powrocie śpiewa. Środowisko śpiewaka to lasy, tereny parkowe, ogrody, zarośnięte drzewami i krzewami brzegi rzek. W niektórych miejscach liczebność śpiewaka wzrosła na tyle, że jest pospolitszy od kosa. Żywi się owadami, dżdżownicami, drobnymi ślimakami, w jesieni jagodami, zwłaszcza jarzębiną. Odlatuje od września do października.

Galeria:

Zapisz się do naszego newslettera:
Akceptuję politykę prywatności
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych przez Kochamptaki, tj. w celu przesyłania mi informacji handlowych Kochamptaki drogą elektroniczną, zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych (Dz.U.2002.101.926 z późn. zm.)