Strona gówna | O firmie | Porady | Produkty | Aktualności | Gatunki | Galeria | Kontakt

Sikora Uboga

Sikora uboga ( parus palustris)

Jedna z dwóch szarych sikor, szarobrązowa z błyszczącą czarną czapeczką i małym śliniaczkiem
Gatunek o bardzo poznanych zwyczajacj lęgowych, gdyż unika budek lęgowych.
Jest gatunkiem osiadłym i koczującym.
Występuje głównie na skrajach lasów w sąsiedztwie cieków i zbiorników wodnych w nadrzecznych zaroślach, w środpolnych zadrzewieniach obfitujących w martwe drzewa.
Pokarm: owady i ich larwy oraz inne bezkręgowce, okazjonalnie nasiona, a zima padlina.
Zagląda również do naszych karmników, nie bierze do dzioba pojedynczych ziarenek tak jak inne sikory, zle często po 3-4 ziarenka i ukrywa je na zimę w szczelinach kory drzew. Daje się oswoić i przylatuje na dłoń po ziarenka.
Występuje na terenie całej Polski z wyjątkiem terenów wysokogórskich.
Zasiedla głównie skraje lasów, cieków wodnych, nadrzeczne zarośla oraz śródpolne kępy drzew , najchętniej w martwym drzewostanie.
Gatunkiem bliżniaczym sikory ubogiej jest sikora czarnogłówka ( parus montanus ), różni się tylko tym, że ma matową czarną czapeczkę oraz wąskie, jasne pole na skrzydle. Czarnogłówka ma też inny głos brzmi jak " ficji dzee dzee"

Rozmiary:
12-13 cm, waga 10-13 g

Galeria:

Promowane produkty:

Zapisz się do naszego newslettera:
Akceptuję politykę prywatności
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych przez Kochamptaki, tj. w celu przesyłania mi informacji handlowych Kochamptaki drogą elektroniczną, zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych (Dz.U.2002.101.926 z późn. zm.)